torstai 11. helmikuuta 2016

Rutinoituminen

Päälle viikko eloa takana täällä Englannissa ja kaikki sujuu mainiosti. Välillä iskee koti-ikävä mutta sitten se helpottaa. Päivät alkaa sujumaan rutiinilla ja työnteko nopeutuu koko ajan.

Tavallinen päivä täällä on tällainen:

Klo 7:15 herään uuteen päivään, peitän sängyn ja puen työkamppeet päälle ja syön aamiaisen.

8:00 annetaan allissa olevalle hevoselle aamuruoka. Sitten lähdetään toisen hevosenhoitajan kanssa pienellä golfautoa muistuttavalla lava-autolla 1st roundille eli viemään ruuat laitumilla oleville hevosille. Tällä hetkellä hevosia on ympäri vuorokauden viidellä laitumella ja tallissa yöpyvä poni ja hevonen menevät omalla laitumelleen. 1st roundilla siis ruokitaan hevoset ja katsotaan että kaikki ovat tallessa ja kunnossa ja aidoissa on edelleen sähköt.

8:20 Toinen hevosenhoitaja vie yleensä ulos tallissa majailevan hevosen ja shetlanninponin. Samalla minä alan siivoomaan karsinoita. Pienenä tyttönä tuli tehtyä hommaa siinä määrin että ensimmäisen päivän jälkeen homma alkoi löytyä selkäytimestä. Vähän hidastaa se että kuivikkeena täällä käytetään olkea mikä on mielestäni inhottavaa siivottavaa. Toisaalta sekin on tekniikkalaji ja sen inhottavuus riippuu pitkälti siitä miten sotkuinen hevonen on kyseessä. Ponin karsinaan menee aikaa 5-10 minuuttia ja hevosen karsinaan 15-20 minuuttia, mokomakin tamma tamppaa ja piilottelee jätöksiään miten sattuu. Siivoamisen jälkeen laitetaan lisää kuiviketta tilalle, tuodaan heinät ja vaihdetaan vedet.

Sen jälkeen jompi kumpi meistä käy ruokkimassa yhdessä tallissa asuvat bengalinkissat ja siivoamassa hiekkalaatikon.

Aamupäivällä teen huoltotoimenpiteitä ja toinen hevosenhoitaja, joka on erittäin taitava ratsastaja, ratsastaan yhden tai kaksi hevosta. Iltapäivällä hän ratsastaa vielä yhden tai kaksi hevosta.
Mun päivään saattaa kuulua aidan korjaamista, lannan siivoamista laitumilta, heinien vientiä laitumille tai mitä ikinä eteen tuleekaan. Aidan korjaamisen opettelin itse kun täällä oli niin kauhea myräkkä että sähkölangat meni poikki ja repi kiinnikkeetkin mukanaan. Vähän otin mallia edellisistä korjauksista ja nyt oon siinä hommassa jo mielestäni aika hyvä. Se on hauskaa ja terapeuttista hommaa.

Lannan siivoamiseen meillä on traktorin perään laitettava perävaunu jonka pohjassa on katuharjan harjaksia muistuttavat harjakset. Traktorissa olevista vivuista harjakset saa pyörimään ja kärryn laskemaan ja silloin ne lakaisevat lannan kyytiin. Lannan siivoamista täällä riittää aika paljon, pari kertaa viikossa pitäisi kaikki laitumet käydä läpi. Huomenna mulla on edessä urakkaa kun muutama laidun kaipaa kipeästi siivoamista ja viikonloppua varten pitäisi viedä heiniä hevosille kun itselläni on vapaa viikonloppu.
Opettelin itse kanssa  tyhjentämään tuon vehkeen, se oli mielenkiintoista hommaa eikä loppujen lopuksi kovin vaikeaa. Mutta tuli siitä aika hyvä fiilis kun ilman ulkopuolista apua pystyin homman suorittamaan ja löytämään oikeat vivut ja kaikki.

Laitumella oleville hevosille pitää viedä pyöröpaaleissa olevaa heinää melkein pari kertaa viikkoon. Yksi työntekijä mulle sen homman näytti ystävällisesti viime viikolla ja nyt saan tehtyä sen homman itse. Välillä toimenpiteitä aiheuttaa vaan se että yksin pitäisi ajaa traktori portista sisään kun parhaillaan kolme hevosta tulee kohti nälkäisinä. Ja siinä samalla pitäisi pitää huolta ettei kukaan mene portista pihalle..

Nämä hevoset on muutenkin aikamoisia. Hirveän kilttejä ja mukavia sekä todella kiinnostuneita kaikesta. Tuossa eräänä päivänä kyykistelin laitumella liittämässä sähkölankoja toisiinsa kun tunsin että joku nyhtää hiuksista. Nuori oripoika oli päättänyt tulla morjestamaan ja leikitteli mun hiuksilla. Samainen poika katsoi äärimmäisen kiinnostuneena ihan lähietäisyydeltä aidan korjaamista ja saatteli vielä portille.

Päivällä lounastauko on yleensä klo 13-14 jolloin syön joko omassa huoneessani tai menen talolle syömään heidän ruuanlaittajansa tekemiä upeita ruokia.

Iltapäivällä sama homma jatkuu aina klo 15:30-16 asti jolloin aletaan ottamaan sisälle hevosia. Shetlanninponi ja sisälle tuleva hevonen tulevat nätisti yhdellä kertaa. Täällä on aika pitkät etäisyydet ja osa kesälaitumista on toisella puolella kylää. Välillä oon juossut hevosten kanssa tallille tai tallista juossut hakemaan hevosia, kävelyyn menee muuten aika paljon aikaa.
Talliin tulevan hevosen jalat hoidetaan ja molemmilta putsataan yleensä kaviot.

Iltapäivällä ruokitaan taas kissat ja katsotaan että niillä on kaikki kunnossa.
Päivän aikana laitetaan valmiiksi seuraavan aamun ruuat hevosille ja illalla lastataan ne valmiiksi kyytiin. Päivän päätteeksi kierretään vielä katsomassa että kaikki hevoset ovat kunnossa ja sänköaidoissa on edelleen virtaa. Last round on viimeinen toimenpide mikä meillä on.

Lisäksi päivän aikana saattaa olla vaikka ja mitä hommia, mitä nyt tällaisella vanhalla tilalla ja eläinten kanssa toimiessa tulee eteen.
Jos joku hevonen tarvitsee kengittäjää, meidän/minun tehtävä on varata aika kengittäjän kanssa. Samoin ruuan tilaaminen on mun vastuulla.
Hommaa siis riittää mutta onneksi meitä on kaksi!

Nin talvisaikaan tallihommat on yleensä suoritettu klo 17 mennessä. Kesällä päivä alkaa puolisen tuntia aiemmin ja loppuu klo 18 maissa.

Illat kulutan milloin mitenkin. Välillä käydään elokuvissa ja viime viikolla käytiin syömässä edellisen hevosenhoitajan kanssa. Yleensä makaan sängyssä ja katson vähän sarjoja ja viimeistään klo 23 alan nukkumaan. 8-9 tuntia on melkein välttämätöntä saada nukkua, koko päivä ollaan kuitenkin ulkona ja tehdään kaikenlaista.

En nyt laittanut mitään kuvia tähän, mutta jos kiinnostaa niin käykääpä katsomassa instagramista :)

1 kommentti:

  1. Joitakin vuosia sitten eräs pieni tyttö halusi välttämättä päästä vielä iltatallille kun kengittäjäkin oli tulossa, vaikka päivän mittaan siellä tallilla oli jo hypätty vähän väliä...
    Eipä muuten tarvitse salille lähteä enää päivän päätteeksi siellä, sen verran liikuntaa tulee työn ohessa.

    VastaaPoista