perjantai 18. maaliskuuta 2016

Peltohommia ja konejuttuja

Melkein viikko on aikaa edellisestä päivityksestä, niin se aika rientää! Täällä on pitänyt kiirettä ja hommaa on riittänyt siinä määrin ettei illalla oo tarvinnut kysellä unien perään. Nyt kun kevät alkaa täällä tehdä tuloaan ihan urakalla, oon saanut kuluttaa juuri vaihdettua traktorin penkkiä ihan urakalla.

Normaalin lannan siivoamisen lisäksi uusi työkalu on chain harrow. Kuten kuvasta ehkä näkyy, siinä on todellakin ketjumatto ja maata avsten olevassa pinnassa on vielä piikkejä. Chain harrowin tarkoitus on irroittaa vanhaa ja kuollutta nurmikkoa ja tasoittaa maata. 


Chain harrowin jälkeen nurmettommille kohdille kylvetään käsin viskelemällä uutta ruohon siementä. Sen jälkeen laidun kierretään uudelleen harrowin kanssa. Ja lopuksi tämän näköisen farm rollerin kanssa tasoitetaan pinta. En ole vielä tuota rolleria näyttänyt pelloille, ens viikon puolivälissä mulla on seuraavan kerran aikaa ja toivottavasti olisi sopivan kuivaakin siihen hommaan, märkä maa vaan jää rullaan kiinni. Lisäksi meidän roller on vähän liian raskastekoinen minun pikkuisene foordiin joten jos märkään peltoon jää jumiin tuolla yhdistelmällä niin sitten joutuu kyllä pyytämään apua.

Ja siitä puheenollen.. Viime viikolla olin tarkastamassa aitoja yhdellä laitumella jonne oli tarkoitus siirtää hevosia. Mua oli varoitettu siitä että laitumen takakulma saattaa olla aika märkä. Mutta sinnehän minä ajoin ja sille tielle jäin.
Meillä on käytössä Kubota RTV 900 maastoajoneuvo joka on kyllä mainio melkein mihin tahansa hommaan. Oon seurannut sillä ajaen kettujahdin ratsukoita, kilpaillut mönkijällä ajavia miehiä vastaan, eksynyt ja ajellut maastoajoa huvin vuoksi ja kokenut muitakin hauskoja seikkailuja. Mutta on se myös kätevä ajoneuvo töissä kun etäisyydet on aika pitkiä. Esimerkiksi hevosen ruokinta ei onnistuisi mitenkään ellei olisi tuota pientä lava-ajoneuvoa ruokakuppien kuljettamiseen.


En kehdannut mennä kysymään apua pajalla työskenteleviltä ukoilta joten hiivin lainaamaan ketjun ja sitten kävin käskemässä saksalaisen kollegani hyttiin ja ajettiin laitumelle. Ketju Kubotan peräkoukkuun ja toinen pää traktorin koukkuun ja työkaveri polkemaan kaasua Kubotaan. Ja taas suomalaisen päivä pelastui kun ei tarvinnut pyytää apua!

Tänään pääsin kokeilemaan JCB kurottajaa. Ens viikolla mulla olisi kurssi jonka läpäisy oikeuttaa ajamaan vastaavia työkoneita. Sen jälkeen voisin kuljettaa itse olki -ja heinäpaaleja eikä tarvitsisi pyytää muilta apua. Nuo paalit on todella isoja, leveydeltään kolmatta metriä ja korkeudeltaan ja syvyydeltään yli metrin. Ei siis ihan foordilla kuljetella.. Tänään pääsin tosiaan kokeilemaan pellolla paalin siirtelyä ja vipujen toimintoja. Onneks taustalla on pyöräkonekokemusta ja trukkikokemusta, yhden trukkikortin hain jopa ihan Tanskasta asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti